Egy újabb átalakulás tejfestékkel

Renovatura

Ezt az éjjeli szekrényt kivételesen nem saját készítésű tejfestékkel készítettem, hanem az eredeti gyárival. Méghozzá nem is egyfélével, hanem mindjárt kettővel. Az egyik Miss Mustard Seed French Enamel színe, a másik pedig az Old Fashioned Milk Paint Slate színe. Kezdő gyári tejfesték használóként naivan azt gondoltam, hogy mindegy honnan veszi az ember, ugyanolyan állagú és tulajdonságú lesz mindegyik, pedig nem is. Az MMS festékben több pigment van ezért jobban fedett, illetve emiatt porózusabb, míg az Old Fashioned Milk Paint  sokkal lágyabb állagú volt és több rétegben is kellett festeni (vagy kevesebb vizet hozzákeverni), hogy jobban fedjen. Ettől függetlenül a szívemhez az utóbbi áll közel, mert jobban hasonlít arra, amit otthon keverek össze. Ez persze csak az én véleményem és lehet színfüggő is, hogy mi mennyire fed.

3

Ez az éjjeli szekrény eredetileg politúrozott volt. Ennek ellenére semmiféle előkezelést, csiszolást nem igényelt csak egy alapos portörlést. Az első réteghez, – ami a kékes árnyalat, a French Enamel – tapadásfokozót adtam, hogy ne peregjen le a csiszolatlan felületről. (A házi készítésű tapadásfokozóról egyébként itt olvashattok.) A többi réteget pedig már magában fel lehetett vinni, mert jól tapadt. A felső réteg pedig a Slate, ami egy igazán különleges kékbe hajló szürke szín. Inkább szürke, de van benne egy sejtelmes kékes hatás. Nekem most ez a kedvencem, úgyhogy mást is fogok még ilyen színűre festeni. Itt meg kell jegyeznem, hogy a tejfestékben az a szép, hogy attól függően, hogy világos, vagy sötét árnyalatú fára kenjük, mindig egy kicsit más lesz a végeredmény. Ettől lesz olyan különleges és egyedi minden bútor.

4A sarkokat és a jobban kiálló részeket a kopott hatás elérése érdekében durva csiszolópapírral, kézzel visszacsiszoltam, a sima részeken pedig finomabb szemcséjű csiszolószivacsot használtam, hogy a fa ne látszódjon ki, de az alsó kék szín mégis előbújjon egy kicsit.

RenovaturaViaszolás után pedig egy gyönyörű antikolt bútorgomb került rá.

RenovaturaAzt hiszem nem is kell mondjam, hogy a bolti festékkel, – bár ez is por alakban kapható és használat előtt vízzel kell összekeverni – sokkal egyszerűbb a dolgozni, mint az házi készítésűvel. Az igazi előnye viszont az, hogy ha véletlenül keveset keverünk be, akkor bármikor tehetünk még hozzá, mert a színárnyalat nem változik. Remélem nemsokára nálunk is lehet majd kapni, de addig is a saját készítésű tejfestékkel ugyanilyen szép kopott hatást tudunk elérni és olyan színűre festhetjük a bútort, amilyenre csak kedvünk szottyan.

 

 

 

Reklámok

5 thoughts on “Egy újabb átalakulás tejfestékkel

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s