Egyedi, különleges, személyes, más szóval művészet

Amióta bútorokat alakítok át és fabetűket készítek, sokkal jobban értékelem a kézműves portékákat. Manapság a világ bővelkedik olcsó kínai árukban és tömegcikkekben, nemcsoda, hogy az emberek besokallnak egy idő után és vágynak az egyedire, a különlegesre. A kézműves termékekben nemcsak az a jó, hogy egyedi gyártásúak, amibe az alkotó a szívét lelkét, évek tapasztalatát és energiáját beleteszi, hanem az is, hogy a készítőket akár személyesen is megismerhetjük és támogathatjuk őket.

A teljesség igénye nélkül néhány általam kedvelt hazai alkotó, kézműves kreációit szerettem volna már régóta megmutatni nektek, úgyhogy gondoltam most karácsony táján itt a lehetőség, hátha kedvet kaptok néhány egyedi darab beszerzésére.

Az egyedi kerámiák a gyengéim. A Pinterest oldalamon is rengeteget találtok belőlük. Valahogy ez az, amivel nem tudok betelni. A szívemhez az a stílus áll legközelebb, ami a tökéletlen ívek, formák és minták kialakítására törekszik, van benne valami légiesség, lazaság, de a funkció mégis megmarad. Nemrég találtam rá Lantos Judit keramikus munkáira, amik pont ezt stílust tükrözik, úgyhogy az első adandó alkalommal be is szereztem tőle egy gyönyörű kékre festett tányért. Nagy becsben tartom!

 

Lantos Judit kerámia
fotó: Sportychoco

A kerámiák mellett textilekből is jöhet bármennyi. Főleg a természetes anyagokat kedvelem, természetes színezékkel. Vagy akár nem természetessel is, végül is mindegy, csak színes legyen. Az indigó nagy kedvenc. Ültettem is két éve japán indigót, ami gyönyörű mélykék színt ad a természetes anyagú textíliáknak. Sajnos a telet már nem vészelte át, úgyhogy az indigó nevelési karrieremnek befellegzett.  Sára, a Botanikától viszont sikerrel neveli a növényeket és csodálatos mintákat tud összehozni indigóval és egyéb természetes színezékekkel.

hellobotanika
fotó: Botanika

A másik kedvenc textildesigner Macondo textil, aki azt hiszem szitával fest, de a mintái mégis természetesnek tűnnek. Nagyon egyedi munkák.

Macondo textil
fotó: Macondo

A beton természetesen elmaradhatatlan, főleg ilyenkor télen. Valahogy a téli hangulathoz jobban illik számomra és inkább gyertya- vagy növénytartóként. Kincses Zsanett munkáit főleg ez utóbbiak miatt kedvelem.

Zsanett Kincses
fotó: zsanettkincses

Bár nem hazai, de magyar származású festő, rajzoló Rebekka Iváncson, akinek mesébe illő illusztrációit nem győzi csodálni az ember. A karakterei köré külön történetet lehetne varázsolni. Persze vannak komolyabb darabok is, amelyek egy teljesen más irányba mennek el. Szerintem fantasztikus.

rebekka iváncson watercolors
fotó: Rebekka Iváncson

És ha már papír, vagy valami afféle, akkor Inkredible Letterpress, akik egy igazi mechanikus géppel nyomtatnak egyedi tervezésű grafikákat.

Inkredible Letterpress
fotó: Inkredible Letterpress

A kedvencek sorát persze még tudnám folytatni, de akkor sosem lenne vége ennek a bejegyzésnek. Mindig nyitva tartom a szemem újabb különlegességek után, úgyhogy ha nektek van kedvencetek, ne habozzatok, írjátok meg itt vagy a facebook oldalamon. Még a végén lehet, hogy belejövök és megmutatom, hogy a külföldiek közül kik a kedvenceim.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s