Egy félbehagyott projekt elkészül

Évekkel ezelőtt, még a kezdetek kezdetén találtam rá erre a két székre. Akkor még nem tudtam mi fán terem az alapos bútorjavítás és mennyi munkával jár egy kárpitozás a nulláról.

IMG_3815

Rögtön hozzáfogtam, leszedtem az eredeti kárpitot, mit sem sejtve, hogy mi vár még rám. Első lépésként lefestettem őket a saját keverésű tejfestékemmel. Kész is. Vagyis dehogy, csak itt anno megállt a tudomány. Szerencsére nem sokáig, mert közben találtam egy kárpitosmestert, aki gyorstalpaló tanfolyamot tartott a rugózásról. Itt persze nem arra a rugózásra gondolok, amit már mindannyian az általános iskola tornaóráján elsajátítottunk, hanem az alábbi képen láthatóra.kárpitos rugó

 

Az egyik székről korábban itt írtam. Így félkészen, a még kezdetleges állapotban lévő széktesójával türelmesen várták a sorsuk jobbra fordulását.  A türelem pedig mint tudjuk…igazán pozitív dolog. Plusz még mondhatnék egy-két bölcsességet, hogy mindennek megvan a maga ideje, meg ilyesmi. De ha teljesen őszinte vagyok, akkor be kell valljam, hogy halogattam, hogy végre nekivágjak ennek a nagy falatnak (legalábbis akkor annak tűnt). Idén nyáron viszont elérkezett az idő, hogy feltekerjem a képzeletbeli ingujjamat és nekilássak a munkának. Egy kedves vásárlómnak megtetszettek a székek, én pedig belevágtam a felújításnak. A kérése azt volt, hogy csíkos lenvászon anyaggal legyen kárpitozva. A “munka közben” fotók most kimaradtak, így csak a végeredményt mutatom.  A jelenlegi gazdája meg volt elégedve a velük, aminek és rendkívül örültem!

lenvászon - linen - vintage

 

bortni

 

vintage linen

 

linen_lenvászon

 

lenvászonnal kárpitozott székek - chairs upholstered with vintage linen

Rajtuk kívül egy jobb sorsra váró rozoga ülőke is megszépült. Ezt teljesen szét kellett szedni, lecsiszolni, pácolni és az ülő részét újra vágni. Ezután került rá a kárpit. Így már jól megérdemelt helye lett a családi asztalnál.

előtte

work-in-progress

kárpitozott ülőke


4 gondolat “Egy félbehagyott projekt elkészül” bejegyzéshez

  1. Kedves Adél!
    Engem érdekelnének a kimaradt “munka közben” fotók. Pontosabban a leírás, hogy az ülőfelület kárpitozását a zsákvászon után hogyan oldottad meg? Én is lebontottam egy régi széket, de nem szeretnék belevágni egy újabb afrikozásba, valami egyszerűbb megoldást szeretnék. A rugóktól már előre félek. :)
    Üdv, Anna

    1. Szia Anna! Egy hozzáértő olvasóm írta a korábbi bejegyzéshez, hogy szivaccsal megoldható a kárpitozás befejezése, úgyhogy követtem a javaslatát. A szivacsra pedig flíz vattát tettem. Ha már afrikoztál, akkor nálam tapasztaltabb vagy ez ügyben :)
      Rugóknál félrugót használtam, hogy ne legyen az ülés túl magas.
      Jó munkát!
      Adél

Hozzászólás