Világos vagy sötét: a gingkó polc (első rész)

Állítólag fenn a messzi északon jobban kedvelik a világos bútorokat. Mifelénk viszont nagyobb az érdeklődés a sötétebb árnyalatúak iránt. Legalábbis az IKEA megmondói szerint itthon kelendőbbek a mélyebb tónusú bútordarabok.

Nekem az utóbbi időben szerencsére mindkettőből jutott. Szeretem a változatosságot, na. Világos, sötét, világos, sötét, felváltva, szép sorban. A gingkó polcot (én csak így nevezem), bár nem teljesen fehér, a világosabb kategóriába sorolom.

És, hogy miért hívom így? Természetesen a mintázata miatt, amit hatalmas élvezettel lenyomatoztam igazi páfrányfenyő (azaz gingkó) levelekkel. polc-1

Ezen a polcon kétféle festéket kombináltam, a tejfestéket és a pentart decor soft festékét. A lenyomatok mind az utóbbival készültek, a vajsárga belsővel együtt. A szürke – törtfehér alap pedig tejfesték. Senkit se tévesszen meg a fotó, a minta a polc aljára került.

img_64141

Rékáék már visszatérő megrendelőknek számítanak nálam. Írtam korábban a tulipán mintás thonet székről és a szürkés-kék éjjeli szekrényről, amiket szintén nekik újítottam fel. A polc esetében az előzetes ötlet az volt, hogy az alján legyen valami játékos, mégis elegáns minta, ami feldobja ezt az egyhangú, – eredetileg barnára pácolt és lakkozott – darabot. Ja és persze legyen fehér színű.  Rövid egyeztetés után pedig kialakult az akkor véglegesnek hitt koncepció, ami persze közben kicsit változott. Ezért is szeretek Rékáékkal együtt gondolkodni, mert mindig nagyon nyitottak és egyre jár az agyunk is. A végeredményt pedig itt láthatjátok.

img_64072

Ezt az átalakítást egy leharcolt komód és egy hasonlóan rosszul kinéző parasztasztal felújítása közben végeztem, ami a rengeteg ragasztás, tapaszolás és csiszolás közepette igazi felüdülést jelentett.

A gingkó lenyomatolás annyira élvezetes volt, hogy készítettem fára mintát a kollégáimnak és még a lyányoknak is, akiktől a rengeteg falevelet kaptam. Bár közvetlen nem találkoztam velük, de ezúton is köszi! Persze magamnak is nyomtattam papírra fekete színnel, amit majd bekeretezek és kikerül a szoba falára.

Az egyik lenyomatról tettem is ki képet az instagramra, aki követ, már biztos látta.

A polc egyébként elég hosszú, így a változatos hatás kedvéért – ha jó emlékszem – 3 vagy 4 különböző formájú levelet is cserélgettem.

gingko

 

Legközelebb pedig megmutatom, hogy mi lett a fenti asztalból, amit itt épp állványnak használtam félkész állapotban.

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés


Egy gondolat “Világos vagy sötét: a gingkó polc (első rész)” bejegyzéshez

Hozzászólás